top of page

Entrevista avia

  • Com va ser la teva infantesa a Tarragona?

 

Vaig creixer envoltada de dones. El meu pare va morir quan jo era petita i al mas de Tarragona on viviem erem nomes ma mare i totes les germanes. El meu pare havia estudiat medicina i després d’anys de treballar com a metge va invertir els diners en comprar el mas. La meva família mai havia tingut problemes de diners. Teniem molts estalvis de quan el meu pare encara era viu. Jo recordo haver patit molt quan el meu pare va morir, però a poc a poc vam anar prenent unes noves dinàmiques dins de la família; tot s’arregla. 

 

  • Quina era la teva relació amb les teves gemanes?

 

Entre totes ens vam donar el suport que ens va caldre per afrontar les situaciones complicades que vam viure. Teniem una bona relació, tot i que la Maria Nuria, la més petita de les germanes, va ser una nena amb una salut delicada; recordo sentir de petita que potser ma mare se l’estimava més a ella que jo, i durant un breu període de la meva infància em vaig sentir un pel sola i això va fer que desenvolupés uns forts gelos cap a ella, ja que només ens portàvem un any de diferència i jo també era molt petita i volia l’atenció de ma mare. Ara, però, veient-ho amb perspectiva entenc les dificultats i l'estrès pel que va haver de passar amb ma mare.

 

  • Com acostumàveu a passar l’estona?

 

Viviem a un mas a Tarragona, i tenint tantes germanes hi havien un munt de possibilitats de jugar i gaudir de la natura! Jugàvem un munt amb nines de drap o a mares i fills; tots els jocs típicament considerats com a “femenins”. 

 

  • Com va ser créixer envoltada de dones?

 

Vaig trobar molt a faltar el meu pare, però estar envoltada de dones va suposar que tots aquells masclismes propis de l'època no els visques amb tal intensitat, tot i que els vaig viure amb molta força igualment.

 

  • Te’n recordes d’on erets i què feies quan va esclatar la guerra?

 

Recordo ser a casa, a punt de sopar i després de banyar-me, encara ficada en el barnús i escoltant la radio amb la meva família.

 

  • Quin va ser el primer resultat de la guerra que et va afectar directament i del que vas ser conscient?

 

El primer que recordo va ser la falta de menjar; ja des d’avans, amb les cartilles de racionament, el menjar no era abundant, però un cop va esclatar la guerra això es va notar molt més.

 

  • Com era viure la guerra sent tan petita?

 

Va ser molt confús, i jo vaig viure una situació molt particular. Com que viviem en un mas molt espaiós i aïllat en un lloc en concret en el que es podia tenir un cert control dels pobles propers, un grup de militars franquistes s’hi van instal·lar i vam haver de conviure amb ells durant gran part de la guerra. Ens vam haver d’instal·lar totes en una mateixa habitació. A més a més, com que els militars rebèls estaven vivint al mas, els atacs dels rojos anàven dirigits sovint cap a nosaltres. Vaig creixer envoltada d’això, i a poc a poc vaig poder formar una idea del que passava amb les limitaciones de ser una nena tant petita i amb una capacitat de comprensió limitada. 

 

  • Vas saber des d’un principi la magnitud del que estava passant?

 

En un principi no, però no vaig tardar en adonar-me’n.

 

  • Recordes alguna escena que et marques molt?

 

Recordo molt fortament quan van matar el capellà del poble. La meva família era cristiana i de dretes, i per tant això va ser un cop molt fort per a nosaltres. El cura era un home que coneixiem d’aprop; cada diumenge anàvem a la seva misa com a bons cristians.

 

  • A Tarragona quina violència va ser més palpable, la del bàndol franquista o del republicà?

 

Per a mi es difícil respondre aquesta pregunta de manera objectiva ja que, tal i com he nit, al mas rebiem atacs constants del bàndol republicà i això és el que vam viure la meva família i jo. 

 

  • De quin bàndol era la teva família?

 

Erem del bàndol rebel.

 

  • Vau patir alguna mena de repressió per la vostre ideologia política?

 

Mai podies confiar en res ni ningú, potser algú s’enterava del bàndol en el que estaves i això tenia forta repercusions ja fos en tu o en algú que estimes. Tothom va patir, tingues la ideologia que tingués, ningú se’n va lliurar d’això.

 

  • Coneixies cap persona propera que morís víctima de la guerra?

 

Oi tant! D’homes en coneixia un munt; amics de la meva família, coneguts o amics del poble… Capellans i sacerdots tal i com he dit abans… Moltes famílies van morir de gana, o assassinats pel bàndol que defenien.

 

  • La teva relació amb la família va canviar durant el conflicte?

 

Tot i que ens vam ajudar molt entre totes, la convivència ja de per si es complicada, i més encara en situacions de crisi. Van haver moltes baralles entre nosaltres, esclar; pensa lo irritable que fa estar a una persona situacions així de dures. 

 

  • Quan vas saber que s’havien acabat els malviures propis de la guerra?

 

Aquesta pregunta és difícil de respondre. No erem una família proletària i a més a més defensàvem el bàndol rebèl, i per tant la postguerra no va ser tant dura. Tot i així els malviures van durar un bon temps, tot i que un cop va acabar la guerra, sent jo tant jove i ingènua, vaig pensar que inmediatament deixariem de patir per diners.

 

  • Quan de temps va tardar el teu entorn en poder continuar la vida amb normalitat?

De nou no et puc dir una xifra exacta. Tot depenia de la situació econòmica de la persona abans de la guerra, de la seva ideologia política, de com de bé s’adaptaren al règim…

 

  • La teva família estava a favor del règim franquista?

 

Tothom ho estava! O almenys això mostraven obertament. Gairebé ningú s’atrevia a declarar-se obertament com a republicà, només algun boig suïcida. Nosatres s’ha de dir, però, que ja erem de dretes des d’abans, però tot o així creixent en aquelles condicions és dificil assenyalar fins a quin punt hi estava a favor o estava fortament adoctrinada. 

 

  • Com creus que hagués sigut la teva vida si no haguessis viscut aquest període històric?

 

Molt més tranquila, s’ha de dir, segurament amb moltes més alegries que desgràcies, tot i que més endavant vaig aconseguir trobar la pau, però aquestes coses et marquen per sempre. S’ha de dir que vaig aprendre molt, i que si no ho hagués viscut seria una persona molt diferent.

  • Fins a quin punt vas notar la repressió dirigida particularment als catalans?

 

Vaig passar gran part de la meva infantesa sense parlar català! I sort que no ho vaig fer o ara no sé ni si seguiria viva… Va ser molt dur.

 

  • Què vas sentir en morir Franco?

 

Francament vaig estar trista, vaig plorar i tot! M’ho havien ficat al cap fins la mèdula. Ara ja no sento el mateix, és evident, però en aquell moment estava molt influenciada pel meu voltant, i això és inevitable. 

 

  • En quin moment es va començar a notar que oficialment havia caigut el règim franquista?

 

Va ser com si de cop se’ns traies un pes de sobre. Hi havia tantes coses que havia acceptat com a normals, i la mort de Franco va ser un cop de realitat. A poc a poc les llibertats van anar creixen, la por a que et delatessin va disminuïr i un dia per l’altre mires al teu voltant i sembla que mai hagues passat!

Preguntes d'oci
  • Quines eren les teves aficions de petita?

 

Jugava amb les meves germanes. Sense les tecnologies, tot era molt més humà. També m’agradava molt dibuixar, suposo que ve de família; la teva mare i tu també dibuixeu molt bé.

 

  • Quines activitats d’oci feieu en família?

 

Quan va ser possible anàvem al teatre. Més endavant escoltàvem la radio totes juntes.

 

  • Com passaveu l’estona les teves germanes i tu durant la guerra?

 

Els mateixos jocs que avans hauriem fet al jardi del mas o al carrer, els vam adaptar en certa manera a la situació, i això ens va servir com a mecanisme de defensa. 

 

  • Com era el cine durant el franquisme?

 

Totes les pel·lícules giraven entorn a un mateix missatge nacionalista i catolicista. Moltes pel·lícules eren censurades.

 

  • Quin va ser el rol de l’art i l’oci durant i després de la dictadura?

 

No només fou una forma d’evadir-se i trobar la felicitat i la pau en certs aspectes de la vida en un entorn que no ho feia faborable, sino que també per expressar tot el que senties. Si be és cert que la censura era molt forta, els artistes seguien trobant maneres per expressar allò que volien amb simbolismes i metàfores.

Narració

La Maria Teresa Suñer, filla de Isabel Suñer Lahoz i Rafael Corbella Arbós, i germana de Josefa Corbella Suñer, Isabel Corbella Suñer i Maria Nuria Corbella Suñer, va néixer a Tarragona el quatre de juliol del 1929. Va créixer a un mas amb totes les seves germanes i la seva mare (el seu pare, el qual exercia la professió de metge, va morir sent ella molt jove). Eren una família de classe mitja, sense problemes econòmics (tenien molts estalvis d’avans de que el seu pare morís), cristiana i de dretes; una família “com déu mana”. Les germanes es van recolzar entre elles en tot moment, gaudien de la companyia de les altres i passaven tardes senceres d’estiu sota el sol jugant pel camp. Jugaven a nines, com totes les altres nenes de l'època; ja de ben petites practicaven per ser mares. També lis agradava molt dibuixar. La menor de les germanes, la Maria Nuria, tenia una salut fràgil, i per tant molta atenció de la mare va anar dirigida cap a ella. Tot i així, l’afecte cap a totes les seves filles era notable en tot moment. 

 

El 17 de juliol el 1936 esclatà la Guerra Civil Espanyola. En aquell moment, la Isabel era al menjador, després de banyar-se i a punt de sopar, encara ficada el barnús. La terrible noticia va sonar a la ràdio i la cara de totes les noies va canviar de cop. Van sentir incertesa, no sabien el que significaven aquelles paraules grises. El menjar, que ja des de abans no era gaire degut a les cartilles de racionament, va començar a ser cada cop més escàs. Tot era confusió.

 

Aviat, un grup de militars franquistes es va instal·lar al mas. Això va significar, a més d’haver de conviure amb ells durant tota la guerra, que els atacs dels rojos anessin dirigits sovint cap al mas on elles vivien. Els rojos van matar el cura del poble, el qual la Isabel coneixia de prop (la seva família anava a missa tots els diumenges), i la família de la Isabel, com a “bona família” de moral cristiana i tradicional, defenien el bàndol rebel. La convivència durant la guerra fou complicada. Tot i ajudar-se entre elles, van haver moltes baralles. Els mateixos jocs que avans haurien fet al jardi del mas o al carrer, els van adaptar en certa manera a la situació, i això  va servir com a mecanisme de defensa.

 

Un cop acabada la guerra, els malviures van durar un temps, tot i que la intensitat no va ser gaire ja que no eren una família proletària. Durant el franquisme, la Isabel no va tornar a parlar el català. La repressió va ser forta fins i tot per a aquells sectors de la societat que eren partidaris al règim. En aquella època, totes les pel·lícules giraven entorn a un mateix missatge nacionalista i catolicista. Moltes pel·lícules eren censurades. L’art durant la dictadura fou un mecanisme d’evasió i espressió.

 

Quan Franco va morir ella ja estava feliçment casada amb Daniel Simón Molina i tenia dues filles: Isabel Simón Corbella i Maria Teresa Simón Corbella. Totes les dones de la família van plorar, més per pressió social que per una preocupació vertadera. A poc a poc les llibertats van anar creixen i la por a que et delatessin va disminuïr.

bottom of page